Sötsugen nostalgiker...

...det är jag!
Här sitter jag och är allmänt chokladsugen
En liten lista på mina favoriter:

1.Geisha
2.Polly
3.Kexchoklad
4.Dubbelnougat
5.Fazer blå
6.Marabou Daim

Ska dock hålla mig från godis idag!
Sitter och lyssnar på lite 90-tals musik på youtube också. Ja det är verkligen något speciellt med musiken man växte upp med. Eller hur mamma? Såg att det fanns musikvideos med Hep Stars där så det är bara att söka på det så du vet. Kommer speciellt att tänka på mellanstadiediscona då man gick runt och åt sura remmar och tittade på tryckartävlingarna. Erica hade alltid fixat mitt hår i "coola" frisyrer med tofsar som stack upp lite varstans. Man blir verkligen nostalgisk.

Hjälp mig välja!

Ska jag om det går byta inriktning till Språk och språkutveckling? Det är en bredare utbildning som ger behörighet från förskola till åk. 6. Man läser om barns språkliga utveckling och om läs- och skrivsvårigheter. Man får läsa många barnböcker. Det tycker jag låter ganska intressant. Men i den inriktningen jag har valt nu läser man mer psykologi och det gillar jag också förstås. Fast denna ger bara behörighet till åk. 3. Jag vet att ni inte kan bestämma åt mig men goda råd är uppskattade...

24 september

Dags att uppdatera lite då!

Idag har jag och min studentarbetsgrupp gått omkring i Vasastan och filmat och intervjuat barn om hur de trivs i skolan. Det var ganska roligt, men det skulle inte gå att redigera filmen så jag tror inte resultatet blir så proffsigt när vi ska redovisa för klassen. Mycket bakgrundsljud också, tror knappt det hörs.

5 saker jag vill skärpa mig med:

-planering (inte skjuta upp allting)
-laga mat lite oftare
-läsa fler böcker
-börja träna någon rolig träningsform
- sitta mindre vid datorn och ägna mer tid åt att plugga

Intervju och barnvakt

Ikväll ska jag intervjua en lärare. Som tur är bor jag hos en så det var ett enkelt val! Har funderat ut några frågor som jag är ganska nöjd över. Jag har också läst några kapitel i "Socialpsykologi för lärare". Mycket intressant bok som handlar om bl.a. grupper, mobbning, relationer m.m. Jag ska läsa mer snart, har en liten bloggpaus bara.

Elliot fyller tre månader idag, lilla gullplutten. Imoron har jag fått den stora äran att vara barnvakt åt honom när hans mor ska på behandling (alltså någon typ av skönhetsbehandling, minns inte vilken). Men jag tror vi ska hålla oss i närheten av mamman ifall Elliot blir akut hungrig eller liknande.

Stockholm

Idag när jag satte på tunnelbanan funderade jag över att Stockholm faktiskt inte är så stort att man aldrig kan stöta på samma människa flera gånger (i princip trodde jag så förut). Jag har t.ex. sett samma människor på tunnelbanan flera dagar, fastän jag åker på vädigt oregelbundna tider. Just när jag satt och funderade över det kom en tjej från min klass in i samma vagn. Okej, det kanske inte var så spektakulärt, men det visade ju att man kan stöta på bekanta fastän man är ny i storstaden...

För övrigt har ledig dag från skolan idag och jag har mycket grejer att fixa.  Borde ta itu med det nu, men är fast i internetträsket som vanligt. 



10 bra saker med hösten

1. Dricka te varje kväll
2. Köpa fina höstkläder, typ jackor och varma koftor
3. Läsa en bra bok i sängen och höra regnet som smattrar på rutan
4. Gå höstpromenader och känna hur luften är klar och uppfriskande istället för kvalmig
5. Köpa en massa tidningar att läsa
6. Se på spännande tv-serier som har premiär
7. Baka en god äppelpaj (mums)
8. Se på film (gärna skräck) med pojkvännen
9. Sitta framför datorn länge utan att få dåligt samvete
10. Slippa känna press att man måste "passa på" att vara utomhus

Jag är nog verkligen "vara inne och mysa"-typen!


Ålandsfärjan

Jag har nästan börjat gilla Ålandsfärjan lite. Igår var det jättemycket folk, men jag kunde ändå koncentrera mig bra på boken vi skulle läsa tills idag. På båten finns det inga datorer som lockar så det är verkligen ett utmärkt pluggställe. Nu när jag har börjat åka med den ofta känns det som restiden har blivit kortare också, märkligt. Ålandsfärjan har blivit som ett andra hem. Jag har många hem nuförtiden känns det som. Mina ägodelar är utspridda överallt (dock inte på Ålandsfärjan).

Ny telefon

Nu har jag äntligen köpt en ny mobil, skaffat svenskt nummer och kontantkort. Det blev Telia och en Nokia 6095 (svart och vikbar). Är jättenöjd än så länge i alla fall. Jag är glad att jag inte köpte ny telefon på Åland, mycket billigare här. Kostade 1095 kr, men fick 200 att ringa för. Kommer ha kvar min gamla mobil och ha åländska numret i den. Ni som vill ha det svenska numret får mejla mig!

Tankar om min utbildning

Hur vet man att man valt rätt yrke? Kan man vara säker? Vissa upplever läraryrket som ett "kall" men så känner inte jag. Jag tycker visserligen om barn och allt vi läst om hittills har varit intressent. Då man verkligen får känna på om man är inne på rätt tror jag kommer när vi har praktik första gången. Jag gissar på att man då antingen får mersmak alt. avsmak för yrket.

En annan sak jag funderar över är vilken åldersgrupp jag passar att jobba med. Jag har kommit fram till att jag helst inte skulle vilja jobba på dagis eftersom pyssel och kreativitet inte är min starka sidor. Utbildningen jag läser nu ger behörighet till årskus 3, men jag tror jag skulle vilja bredda den lite uppåt. Tror att man i så fall måste läsa en termin till och jag som redan tycker 3½ år är långt.

Ja det många funderingar man får när man börjat plugga igen, men det är säkert vanligt. Kanske är det till och med så att man aldrig slutar fundera över om man har "valt rätt"?

Misstag av trötthet

Man blir trött av att resa hela dagen. Nu skulle jag egentligen behöva gå och handla eller plugga lite, vilket jag inte har gjort varken idag eller igår. Har fem timmar i skolan den här veckan men på pappret heter det att en skolvecka ska motsvara lika mycket arbete som en arbetsvecka på 40 timmar, tror dock inte att det blir så mycket plugg för mig.

Den röda jackan som jag tänkte köpa på Vila i Södertälje fanns inte kvar där längre och inte i butiken i Stockholm heller. Jag och Ingegerd gick in på Axelssons i Stockholm idag och där hittade jag en jacka som påminde om den röda jag tittat på tidigare. "Konstigt, samma pris också" tänkte jag och bestämde mig för att köpa den. Det var först när jag köpt den som jag tittade på märket och insåg att det faktiskt var samma jacka som jag letat efter... Skyller på tröttheten!

Kunder jag minns

När man har jobbat i kassan en längre tid märker man hur många olika sorters kunder det finns. Det finns snåla människor som aldrig handlar över tio euro. De läser kvittot noggrant vid kassan och frågar gärna om det verkligen kan stämma. Andra tar aldrig kvittot och blir irriterade om man erbjuder dem det eftersom man borde lärt sig att de inte vill ha det. Vissa varken hälsar eller tackar, andra vill småprata varje gång. 
Svenskar förundras över att vi pratar svenska. En svensk började t.o.m. tilltala mig på engelska! Något rriterande. De har ibland svårt att förstå om priset är i svenska pengar eller i euro. Finnarna köper korv och öl och  blir arga om man inte hänger med i deras långa haranger på finska.

Här komer några människor som jag minns från min kassatid:

*En kvinna vi kallade för "Sekten". Oberoende av årstid är hon klädd i svart tjock täckjacka och svart sjal på huvudet. Hennes blick flackar fram och tillbaka och hon undviker att tilltala någon. Förutom en gång, då hon skällde på mig när jag inte gav henne kvitto för plastkassen hon hade köpt. När hon handlat klart rusar hon ut ur butiken med huvudet neråt och springer vidare nerför gatan.

*En annan kvinna vid namn Gunnevi. Hon är väldigt snäll, ibland lite för snäll. En gång ställde sig Gunnevi i kassan och började själv dra sina varor när kassan var tom. Gunnevi vill också hjälpa kunderna i kön med att plocka upp deras varor på bandet och vända på dem så streckkoden blir åt rätt håll. Ofta blir kunderna irriterade. Stackars Gunnevi, som aldrig har tillräckligt med pengar med sig och varje gång måste lämna tillbaka minst hälften av varorna.

 *En sliskig man i 50-års åldern från Marokco (eller liknande land) som tror han är Guds gåva till kvinnorna. Speciellt en tjej i kassan var utsatt. Han gav lappar där det stod  "Jag älskar dig" och gav komplimanger om olika delar av hennes utseende. Att hon inte svarade spelade ingen roll, kanske gjorde det honom bara mer "eggad".

*En annan kvinna kallde vi för "Röda lappen". Hon kommer sent varje kväll. Jag tror faktiskt att jag aldrig såg   henne köpa något som inte var nedsatt i pris förutom en liter mjölk en gång i kvartalet.

Helg igen!

Idag har jag skoldag från 13-16, sen ska jag träffa Ingegerd och Calle en stund i Stockholm. Ikväll blir det Eckerölinjen hem till Åland, bra med både sällskap och lite variation från Ålandsfärjan!  Skönt med ledig långhelg också, vet inte om jag kommer tillbaka på måndag eller tisdag.

Jag har förresten blivit varnad för att gå ut ensam på kvällarna i Hagsätra. Det lär inte vara det trevligaste området berättade en i min klass. Men jag är nog inte orolig.

Imorgon kväll har Joel lovat att vi ska äta ost och kex och se på fotboll, annars har jag inte så mycket planer. Ska läsa lite i min bok som jag fick igår om socialpsykologi.

Nu skulle jag verkligen behöva lite kaffe!

Vilka är dina intressen då?

Om någon frågar mig vilka mina intressen är kan jag bli helt konfunderad. Vilka är mina intressen egentligen? I ärligehtens namn låter man ju som en tråkig människa om man inte har egna intressen.

Ja, jag vet ju förstås vad jag tycker om att göra: sova, fika, läsa, slösurfa, se en bra dokumentär eller film, diskutera med andra osv. Men dessa saker är ju så allmänna intressen som inte utmärker mig från de flesta andra.

Inte ens som liten var jag speciellt intresserad av varken pyssel, djur, dans, sång eller teckning. Jag hade ju olika aktiviteter på fritiden, men kan inte erinra mig om att jag verkligen var genuint intresserad av dem. Det som jag minns att jag gärna gjorde på fritiden var att skriva och det tycker jag i och för sig fortfarande om.

 Vad tror ni, är det viktigt att ha ett speciellt intresse?

Jag börjar blogga

Just nu sitter jag i mitt rum som jag hyr i Hagsätra. Rummet är väldigt mysigt måste jag säga. Och snällt att jag får använda datorn. Flyttade hit i måndags och har lite svårt att orientera mig här ännu. Mitt lokalsinne är inte fullt utvecklat... Jag måste erkänna att jag tyvärr en väldigt klantig person. Hittills har jag haft problem med:

-att få fast hissdörren i huset
-att hitta till busshållsplatsen (100 m utanför huset)
-att få upp dörren med nycklarna
-att stiga av vid rätt busshållsplats

Men man lär sig nåt nytt varje dag, det är mitt motto. Fast det där med hissdörren fattade jag inte???

Hade inget i skolan idag, så jag har varit i Södertälje och lekt med min systerson Elliot två månader. Det är så roligt att se hur han växer och utvecklas. Måste lägga in bild sen, men nu har jag ju bara lånad dator. Vi tittade efter en höstjacka åt mig också, hittade en knallröd jacka på Vila och en brun fejkläder på H&M. Ska se lite vilken jag väljer!

Nu har jag tänkt renskriva lite anteckningar från föreläsningarna jag har varit på hittills!



Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0